Vítam vás na mojom kvetinkovom blogu!





Blog založený 27.01.2011





Talian

6. února 2014 v 10:37 | Latryna |  Moja mini záhradka


... čo urobiť asi s 2 kg mini hrozna?


V článku Borovica som okrem iného písala aj o tom, že sme museli riadne spíliť našu obrovskú borovicu. Ostal len taký trojcípy pahýľ, ktorý sme nazvali Hroznový totem. Prečo?
Nuž od susedov nám vietor spolu s dažďom dopravili semienka z ich hrozna - mimochodom nešľachteného samorodáka. Tie semienka sa akosi uchytili pri našej spílenej borovici, vyrástli z nich malé rastlinky a tak sme tej najschopnejšej povolili rásť a ostatné sme vytrhali. Hrozienko sa pekne začalo rozvíjať a tak som jeho stonku priviazala ku kmeňu borovice a rastlinka sa pekne po nej ťahala. Posúďte sami:



Hrozienku - viniču časom zosilnela stonka, však samozrejme, prvé roky sa neobjavili žiadne kvety. Asi po troch rokoch sa predsa len nejaké kvietky ukázali, no plody boli absolútne nekonzumovateľné - malinké ako hlávky špendlíkov. Ale tento rok (2009) sa akosi šťastie unavilo a sadlo na náš samozvaný vinič, ktorý krásne zakvitol takýmto súkvetím, z ktorého sa postupne vyvinuli malé tmavočervené bobuľky:



A prišiel deň "D". Bobuľky, aj keď primalé, boli úžasne sladké a chutné. Ale - primalé! Nuž čo s tým urobíme? Bola by škoda takú úžasnú úrodu vyhodiť iba preto, že sú bobuľky maličké a tak sme rozhodli. V priebehu 15 minút som mala oberačku strapcov zvládnutú a toto je celková úroda z nášho "taliana" - samozvaného samorodáka:


Nuž a s dcérkou sme potom ako dve popolušky odstraňovali bobuľky zo stoniek. Do lavóra išli bobuľky - do smetí zas stonky. Nakoniec som všetky bobuľky v lavóri riadne rozmágala, aby nezostala ani jedna celá a táto - nie ceľkom gustiózna masa sa pomocou (z PET fľaše vyrobeného) lievika naliala do väčšej nádoby. Asi v pol litri burčiaku (dobrého domáceho od suseda) sme rozmiešali trošku kryštáľového cukru, vliali to do vinnej masy a uzavreli špeciálnym vodným uzáverom, aby mohli vzniknuté plyny odchádzať. Nádobu asi 5x denne premiešame pohybom rúk a budúce vínko vzorne pracuje. Bubloce to, pení to, pracuje to. Dokonca cítiť ceľkom príjemnú vinnú vôňu. Nepijem víno, ani žiaden alkohol, ale verte, že na toto som zvedavá tak, ako ešte nikdy v živote!!! Snáď sa vínko podarí...


... podarilo sa ale skôr ako som stihla urobiť obrázok, ktosi vínko vypil ...

Keďže sa nám v mini záhradke ujalo semienko viniča - samozrejme ma to inšpirovalo a tak som urobila pokus: z kúpeného bieleho krásneho veľkého bulharského hrozna som vysušila zopár semienok a potom som ich zasiala. Jedno jediné vzišlo...



Dnes sa má môj vinič k svetu, plody sú však primalé a tak sa s ňou zrejme rozlúčim a pôjde do rastlinného nebíčka ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Noro Noro | E-mail | Web | 8. června 2014 v 21:33 | Reagovat

Keby som vám mohol poradiť nedajte ju preč len ju zastepte do podpnika a budú plody vedie alebo odsadte odrezok .

2 Latryna Latryna | 19. července 2016 v 9:01 | Reagovat

[1]: Díky za radu, ale už je v záhradkárskom raji ... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.