Vítam vás na mojom kvetinkovom blogu!





Blog založený 27.01.2011





Ananas comosus

7. ledna 2014 v 6:20 | Latryna |  Flóra

(Broméliovité)
Ananás je vytrvalá rastlina vysoká 0,8 až 1,5 m so šírkou 1 až 1,2 m.


Má krátku pevnú stonku s ružicou voskovitých, remeňovitých listov.
Ananás pochádza z južnej Brazílie a Paraguaja, kde sa vyskytuje v divej forme. Rozšírili ho Indiáni po južnej a strednej Amerike ešte pred príchodom Columba. V roku 1493 Columbus objavil toto ovocie na ostrove Guadaloupe a priviezol ho späť do Španielska, odkiaľ sa šírilo lodnými cestami po celom svete.
Ananásy by sa mali pestovať na miestach, kde sa udržiavajú čo najvyššie teploty, ako je južná strana domu alebo slnečná časť záhrady.
Najlepšia pôda pre ananás je drobivá, dobre priepustná piesočnato-hlinitá s vysokým obsahom organickej hmoty (pH by malo byť v rozpätí od 4,5 do 6,5). Pôdy, ktoré nie sú dostatočne kyslé môžeme vylepšiť síranmi na dosiahnutie požadovaného stupňa. Rastlina nesmie stáť vo vode ani byť podmočená. Ak máme málo priepustný substrát, musíme vylepšiť drenáž.
Rastlina je prekvapivo odolná proti suchu, ale určitá vlhkosť substrátu je potrebná pre dobrý vývin plodu.
Dusík je dôležitý na zvýšenie veľkosti ovocia a celkového výnosu, ako hnojivo mal by sa pridávať každé 4 mesiace. Iný spôsob, ako môžeme dodať dusík je použitie roztoku močoviny. Hmotnosť ovocia sa dá tiež zvýšiť prihnojením horčíkom. Zo stopových prvkov je najdôležitejšie železo, hlavne v zásaditých pôdach (s vysokým pH). Železo môžeme dodať striekaním roztoku zelenej skalice (síranu železnatého) na list.
Rastliny si samozrejme vyžadujú prostredie bez mrazu. Ak hrozí mráz postačí, ak sú niečím prikryté, ale chladné počasie nepriaznivo ovplyvňuje kvalitu ovocia.
Problémy pri pestovaní môže spôsobovať rozšírenie červcov mravcami. Znížením počtu mravcov znížime aj výskyt červca. Na komerčných pestovateľských plochách môžu škodiť aj hlísty, chrobáky, ale tieto škodce sa v Kalifornii nevyskytujú.

Je ťažké určiť termín zberu plodov. Niektorí pestovatelia odhadujú stupeň zrelosti a kvality poklopaním prstom na ovocie. Dobré, zrelé ovocie má tlmený, plný zvuk. Dutý zvuk indikuje nezrelosť a zlú kvalitu. Ovocie sa odporúča skladovať pri minimálnej teplote 7 °C (45° F), nie dlhšie ako 4 - 6 týždňov.
Počas letných mesiacov pestujeme ananásy vonku. Veľmi im prospieva zakrytie pôdy čiernou plastovou fóliou, ktorá obmedzuje rast buriny a zadržiava teplo aj vlahu. Vzdialenosť rastlín je zvyčajne 30 cm (12 inch). Vrcholové ružice sadíme do hĺbky asi 5 cm (2 inch); odnože 7 až 10 cm (3 - 4 inch). Pretože ananás patrí do čeladed broméliovitých, zalievame ho aj do ružice.
Ananásy sa rozmnožujú novým rastovým vrcholom. Môžu byť 4 rôzne typy: odnože, ktoré sa objavujú zo stonky pod ovocím, odnože, ktoré sa vytvárajú v podpazuší listov, ružice, ktoré rastú na vrchole ovocia a mladé výhonky, ktoré vyrastajú z podzemných častí stoniek.


Hoci sa na rozmnožovanie preferujú odnože a mladé výhonky, pre domácich pestovateľov sú najdostupnejšie vrcholové ružice. Tieto sa získavajú z kupovaného ovocia a odstraňujú sa odrezaním ružice. Spodné listy odstránime a ružicu necháme schnúť 2 dni, potom zasadíme alebo necháme zakoreniť vo vode.

Ja som takto ananás množila, zakoreniť som ho dala asi pred 4 rokmi (2010), plody mi však zatiaľ nepriniesol ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.